Alt du trenger å vite om SUP

Alt du trenger å vite om SUP

ALT DU TRENGER Å VITE OM SUP

SUP eller stand up paddle er verdens raskest voksende vannsport, og har fått enorm popularitet de siste årene.
Hvorfor? SUP er en morsom måte å være nær naturen på, med de ekstra fordelene ved trening av hele kjernemuskulaturen, meditasjon og sosialisering. SUP er en lavterskel-aktivitet med bred allsidighet, noe som gjør det til en sport alle kan glede seg over, uansett ferdighetsnivå, hvor du befinner deg eller hvilken type padling du ønsker å drive med.

 Oppblåsbar SUP

Det er to hovedtyper SUP-brett:

  • Harde SUP-brett er stive og er laget av komposittmaterialer. Harde plater gir god ytelse og forbedret stabilitet, men de tar opp mye plass og må transporteres med bil på takstativ og lagres i garasje eller veggstativ. I mange tilfeller krever disse brettene en mye mer skånsom behandling.

  • Oppblåsbare SUP-brett (også kalt iSUP) er et perfekt alternativ hvis lagringsplassen er begrenset, eller transport har størrelsesbegrensninger. Selv om det ikke er like harde brett, er iSUP overraskende stive når de er fullt oppblåst og er et utrolig praktisk alternativ for å komme seg ut på vannet.

SUP kurs

 

Oppblåsbare brett har utvilsomt blitt storselgeren de siste årene. Det faktum at de er oppblåsbare betyr at brettet enkelt kan lagres og transporteres (enkelt i bilen eller i bagen) til nærmeste vann, uten behov for takstativ eller en stor garasje. De oppblåsbare brettene får sin stivhet etter hvert som de blåses opp. Når luften fyller kamrene og brettet utvider seg, trekker toppen og bunnen av brettet mot hverandre via tusenvis av individuelle tråder (kjent som drop stitch) vevd inn på innsiden. Denne komplekse vevingen gir brettet styrke og stivhet, samt holder dem veldig lette. Siden brettene er sterke, solide og lette å lagre, har flere og flere mennesker kunnet glede seg over paddleboarding.

Ulike merker av SUP vil naturlig nok ofte ha ulik produksjon og konstruksjon. Saltråk SUP har tolags PVC (double layer) – dette gjør brettet stivere og sterkere en de brettene med enkelt lag PVC. Ofte gjenspeiler konstruksjonen seg i prisen, da en SUP med dobbelt lag har en mer kostbar produksjon.
Fordelen med dobbelt lag PVC er blant annet at mer av energien din fra hvert åreslag overføres til bevegelse fremover og ikke bøying av brettet. Et brett med enkelt lag PVC kan man ofte se at får en "bananform", hvor senter på brettet heller nedover mens front og bakende bues oppover.

Et SUP-brett med dobbelt lag vil være tyngre enn de billigere brettene med enkelt lag. Disse brettene vil veie mindre siden det er brukt en mindre mengde PVC for å produseres, de vil bøye seg mer, er ekstra skjøre og det er enda viktigere å pumpe det opp til produsentens anbefalte trykk. 

 

Tilbake til bloggen