SUP-konstruksjon

SUP-konstruksjon

SUP-konstruksjon

Det finnes ulike metoder å konstruere en oppblåsbar SUP. De ulike metodene gjenspeiler ofte kvalitet og holdbarhet. Her tar vi en liten gjennomgang på det mest vanlige av brettene som er i salg:

SINGLE LAYER TECHNOLOGY


Alle konstruksjonsmetodene starter med dropstitch; tusenvis av innvendige tråder mellom de to dropstitch-lagene som når de er fylt med luft lar brettet bare utvide seg til et visst punkt før de trekker seg til og danner den stive SUP-formen. Dropstitch-stoff i seg selv er ikke lufttett, så da dekker et flytende PVC-lag dropstitchet som, når det er tørt, skaper en lufttett forsegling. Dette er "single layer".

De to hovedfordelene med ettlags-brettene er vekt og pris. Mindre materiale gir en veldig lett SUP og rimeligere produksjon. Denne konstruksjonen har en litt lavere maksvekt enn "Stringer" og laminerte versjoner. 
Fordelen med single layer er at ofte selges veldig rimelig. Minuset er at de ikke er like holdbare som brett med dobbelt lag og vil heller ikke gi deg en så autentisk padleopplevelse på grunn av tykkelsen som gir mer fleks i brettet.

STRINGER CONSTRUCTION


Denne type SUP er hovedsaklig laget på samme måte som "Single layer" SUP. Forskjellen er tillegget av "stringer". Dette konseptet kommer fra tradisjonell surfebrettproduksjon, hvor en tynn "stringer" går ned langs midten av brettet fra nese til hale for å gi økt stivhet. På disse oppblåsbare SUP-brettene er stringeren en ganske bred PVC-stripe limt ned på midten av brettet.

Poenget med bruk av "stringer" handler om å øke stivheten til SUP´en og redusere fleksibiliteten når du står på brettet og padler. Den ekstra biten materiale skaper en mer solid plattform, som igjen gir en bedre padleopplevelse. Siden det kun er et lite tillegg av materiale, utgjør ikke dette så mye på vekten, og kostnadene for disse brettene er fortsatt lave.
Selv om stringeren er et godt tillegg, vil den ikke forandre all verden. Det vil fortsatt ikke være et like stivt brett som dobbeltlagskonstruksjonen.

 

FUSION DOUBLE LAYER CONSTRUCTION


Den laminerte dobbeltlagskonstruksjonen, "Double layer", er førsteklasses standardteknologi i oppblåsbar SUP-produksjon.

Lamineringsprosessen gjør at det ikke lenger er kosmetiske rynker eller bobler på platens overflate. Og her er det virkelig imponerende... disse oppblåsbare SUP-ene er 20-25 % lettere og 25-30 % stivere enn de som bruker en limt dobbeltlagskonstruksjon. Det kan bety en vektbesparelse på rundt 2 kg, noe som er mye på en SUP! Disse SUP´ene er ofte noe dyrere enn de andre konstruksjonene, men hvis du er ute etter den beste ytelsen, er det laminert dobbeltlag som gjelder.

Saltråk SUP er laget med denne metoden.

WOVEN FUSION DOUBLE LAYER CONSTRUCTION


Vevet Fusion-dobbeltlagskonstruksjonen er førsteklasses teknologi i den oppblåsbare SUP-produksjonsprosessen som ble introdusert for noen år siden.

Den vevde prosessen gjør at brettet er enda lettere og stivere, og dette er riktignok stivt og lett sammenlignet med det allerede stive og lette materialet av "fusion double laminated". Dette nye materialet kommer virkelig til sin rett for padlere som porterer mye på elve- og kanalinnstillingene eller padlere som sliter med å bære tungt. Dette kan være både lave, lette padlere eller en padlere med ryggproblemer.

GLUED DOUBLE LAYER CONSTRUCTION


Limt dobbeltlagskonstruksjon er nå kun forbeholdt brett som trenger å være supersterke (til bruk i f.eks i elv) eller billigere merker som bruker utdatert teknologi. En limt dobbeltlagskonstruksjon starter med enkeltlagsplaten; dropstitch dekket av et første PVC-lag. Derfra limes et andre lag med PVC til platen (ikke laminert). Dette skiller seg fra stringer-teknologien da det er et fullt belegg over hele brettet, ikke bare en stripe ned i midten. Det er også vanlig å ha et ekstra lag rundt kanten på brettet.

Det ekstra PVC-laget bidrar til å øke brettets styrke, men det gjør det også tyngre. 

Tilbake til bloggen